ABOUT

ANNE ROOS
conservering & restauratie van boeken en papier
passe-partouts maken – tentoonstellingen voorbereiden – boekbinden en kartonnage – advies over behoud en beheer

Sinds 2010 ben ik werkzaam als zelfstandig boek- en papierrestaurator. Daarnaast maak ik nieuwe boeken en dozen of mappen op maat voor boeken, kunst of archiefstukken en bereid ik tentoonstellingen voor als het gaat om papier en/of boeken. Ik werk zowel vanuit mijn atelier in het centrum van Amsterdam, als op locatie.

Na mijn studie geschiedenis ben ik enkele jaren werkzaam geweest als historicus, waarbij ik me vooral bezig hield met oude foto’s, de geschiedenis van Amsterdam en het aantrekkelijk maken van het vak geschiedenis voor kinderen. Gaandeweg ontdekte ik dat ik graag in de praktijk met historische voorwerpen bezig ben. Niet alleen met mijn hoofd , maar ook met mijn handen wilde werken. Ik volgde de opleiding Handboekbinden en de vervolgopleiding Praktische Boekrestauratie.
Ondertussen assisteerde ik mijn moeder, papierrestaurator Saskia Roos,  bij restauratie- en tentoonstellingsprojecten voor diverse musea en archieven. Hierdoor heb ik veel ervaring in de praktijk opgedaan. Inmiddels heb ik een groot deel van haar werk overgenomen, werken we nog steeds samen en voeren we regelmatig overleg. Ik heb mij, als liefhebber van boeken, toegelegd op boekrestauratie en zij op het restaureren van kunstwerken op papier.
Restaureren betekent in praktijk vaak conserveren. Bij een restauratie wordt nagestreefd een boek of prent in oude staat te herstellen. Dit vergt een behoorlijke ingreep. Vaak is het zorgen dat de staat van het boek of het papier van een prent of document niet verder achteruit gaat en weer hanteerbaar is het belangrijkst. Dan is conserveren een goede oplossing. Kleine ingrepen, waarbij het geen probleem is de oude schade en dus ook historie van een boek te blijven zien. Dit wordt ook veel gedaan in archieven als voorbereiding op digitaliseren.
Een ander deel van mijn werk bestaat uit het voorbereiden van tentoonstellingen. Denk
hierbij aan het snijden van passe-partouts, inlijsten, opzetten van werken, boekensteunen maken, conditierapporten opstellen en controleren: alles wat met papier en / of boeken te maken heeft.
Ik maak ook nieuw werk: bind persoonlijke boeken zoals een liber amicorum of gastenboek, maak dozen en mappen op maat.
Daarnaast geef ik graag advies over het zorgvuldig hanteren, verpakken en bewaren van historische en kunstcollecties op papier en boeken.

Opdrachtgevers waar ik regelmatig voor werk:
– Joods Cultureel Kwartier (Joods Historisch Museum; Hollandsche Schouwburg; Portugese Synagoge, Ets Haim bibliotheek; Nationaal Holocaust Museum)
– Museum Het Rembrandthuis
– Stadsarchief Amsterdam
– De Notariële Stichting
– Regionaal Archief Alkmaar
– Handboekbinderij Seugling
– Diverse particuliere klanten
– Overige opdrachtgevers: Hermitage Amsterdam ; Zuiderkerk Amsterdam;
Stichting de Nieuwe Kerk Amsterdam; Gereformeerde Bijbelstichting; Kunststichting ABN-AMRO; Zuid-Afrikahuis; Deutzenhofje; Restauratie Atelier Nijhof Asser; Handboekbinderij Hans Pieterse.

Ik ben lid van de vakvereniging restauratoren Nederland en volg regelmatig workshops,
bijscholingscursussen en symposia georganiseerd door de vereniging of elders.