ANNE ROOS
BOEK- EN PAPIERRESTAURATIE & CONSERVERING
BOEKBINDEN EN KARTONNAGE
VOORBEREIDEN VAN TENTOONSTELLINGEN EN FOTOGRAFEREN VAN COLLECTIES

Sinds 2010 ben ik werkzaam als zelfstandig boek- en papierrestaurator. Daarnaast maak ik nieuwe boeken en dozen of mappen op maat voor boeken, kunst of archiefstukken en bereid ik tentoonstellingen voor als het gaat om papier en/of boeken. Ik fotografeer collecties, waardoor deze digitaal beschikbaar zijn. Ik werk zowel vanuit mijn atelier in het centrum van Amsterdam, als op locatie.

Na mijn studie geschiedenis ben ik enkele jaren werkzaam geweest als historicus, waarbij ik me vooral bezig hield met oude foto’s, de geschiedenis van Amsterdam en het aantrekkelijk maken van het vak geschiedenis voor kinderen. Gaandeweg ontdekte ik dat ik graag in de praktijk met historische voorwerpen bezig ben. Niet alleen met mijn hoofd , maar ook met mijn handen wilde werken. Ik volgde de opleiding hand boekbinden en de vervolgopleiding praktische boekrestauratie.
Ondertussen assisteerde ik mijn moeder, papierrestaurator Saskia Roos,  bij restauratie- en tentoonstellingsprojecten voor diverse musea. Hierdoor heb ik veel ervaring in de praktijk opgedaan. Inmiddels heb ik een groot deel van haar taken overgenomen, werken we nog steeds samen en voeren we regelmatig overleg. Ik heb mij, als liefhebber van boeken,  toegelegd op boekrestauratie en zij op het restaureren van kunstwerken op papier.
Een deel van mijn werk bestaat uit het voorbereiden van tentoonstellingen. Denk hierbij aan het snijden van passe-partouts, inlijsten, opzetten van werken op karton, boekensteunen maken, conditierapporten opstellen en controleren: alles wat met papier en / of boeken te maken heeft.
Ik maak ook graag nieuw werk: bind persoonlijke boeken zoals een liber amicorum of gastenboek, maak fotoalbums, dozen en mappen op maat.
Omdat ik al sinds mijn studietijd veel en graag fotografeer, heb ik mij ook verdiept in het fotograferen van historische collecties. Het belang hiervan is dat deze hiermee digitaal beschikbaar zijn en op die manier gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk de originele, soms zeer kwetsbare, stukken in handen te nemen.
Daarnaast geef ik graag advies over het zorgvuldig verpakken en bewaren van historische en kunstcollecties op papier en boeken.

Opdrachtgevers waar ik regelmatig voor werk:

– Joods Cultureel Kwartier (Joods Historisch Museum; Hollandsche Schouwburg; Portugese Synagoge, Ets Haim bibliotheek; Nationaal Holocaust Museum)

– Museum Het Rembrandthuis

– Stadsarchief Amsterdam

– Stichting de Nieuwe Kerk Amsterdam

– De Notariële Stichting

– Regionaal Archief Alkmaar

– Handboekbinderij Seugling

– Diverse particuliere klanten

– Overige opdrachtgevers: Hermitage Amsterdam ; Zuiderkerk Amsterdam; Gereformeerde Bijbelstichting;  Kunststichting ABN-AMRO; Zuid-Afrikahuis; Deutzenhofje; Lijstenkabinet Hilversum; Restauratie Atelier Nijhof Asser; Handboekbinderij Hans Pieterse.